Bento - japońskie śniadanie

Japończycy potrafią ze śniadania uczynić prawdziwe dzieło sztuki.
Specjały kuchni japońskiej już dawno podbiły świat. Odkryliśmy sushi, czas poznać bento - drugie śniadania w formie małych dzieł sztuki. Koniec z nudnymi kanapkami do pracy i szkoły. Bento proponuje różnorodne smaki i kolory zamknięte w małym pudełku.
/ 09.09.2011 13:49
Japończycy potrafią ze śniadania uczynić prawdziwe dzieło sztuki.

Jedną z najzdrowszych kuchni na świecie jest kuchnia japońska, najważniejszym posiłkiem jest śniadanie a najtrwalsze nawyki żywieniowe rodzą się w dzieciństwie. Co z połączenia tych trzech, ważnych prawd kulinarnych można otrzymać? Receptę na długowieczność Japończyków. To oni, jak nikt inni, potrafią celebrować posiłki czyniąc z nich małe dzieła sztuki, zarażając tym dzieci od najmłodszych lat.

Co na drugie śniadanie?

Większość Polaków na drugie śniadania je kanapki lub pije jedynie kawę. A to błąd. Tak monotonne, codzienne posiłki zniechęcają do jedzenia dorosłych, którzy nierzadko zastępują je batonikami, oraz dzieci przynoszące, ku niezadowoleniu rodziców, kanapki do domu. Okazuje się, że jest na to rozwiązanie które przychodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Zobacz także: Czy w Japonii jedzą tylko ryż?

Bento, co to jest?

Sushi na dobre zadomowiło się w naszych kuchniach. Coraz częściej nie tylko wybieramy japońskie bary ale także przygotowujemy ryżowe krążki z rybą we własnych domach. Kolejną nowością jaką możemy zarazić siebie i najmłodszych jest bento – japońskie drugie śniadanie.
W Japonii kiedyś nie było kanapek, natomiast wszechobecny był ryż. Z tego powodu Japończycy stworzyli bento, czyli pudełko podzielone małymi przegródkami w które można włożyć ryż, warzywa lub jajka i zabrać ze sobą do pracy i szkoły. Tradycyjne pudełku musi być kolorowe i zawiera jedna lub dwie przegródki.

Komputery i kreskówki

Tak naprawdę w kwestii produktów jakie możemy włożyć do pudełka bento ogranicza nas tylko wyobraźnia. W wielu japońskich bento nie może zabraknąć małych kiełbasek w kształcie ośmiorniczek, ryżu, tofu, ugotowanych warzyw, kuskusa, kawałków tuńczyka, łososia oraz onigiri - japońskie, ryżowe odpowiedniki naszych kanapek. Na słodko Japończycy jedzą Isobe tamagoyaki, czyli rolowany słodki omlet.

Nigdy nie pakujemy do bento ciepłych produktów ponieważ jedzenie nasiąknie i będzie niesmaczne.

Sztuka przyrządzania bento nie kończy się na doborze produktów. Kolejnym punktem jest ich dekoracja i tu należy puścić wodze fantazji. Zaglądając do japońskich pudełek możemy zobaczyć prawdziwe działa sztuki. Ryż w kształcie pand, świnek i innych zwierzątek a także komputerów jest na porządku dziennym. W tym celu azjatycki rynek wypuścił foremki o nieograniczonej ilości kształtów i rozmiarów mających pomóc w produkcji żywnościowych cudeniek. Hitem jest przygotowywanie posiłku na kształt ulubionych kreskówek.

Więzi rodzinne

Bento to nie tylko zwykły posiłek. Matka przygotowując dziecku wymyślne potrawy podkreśla uczucia jakimi go darzy. Natomiast dzieci i członkowie rodzin otrzymują jasne komunikaty : „Zależy mi na Tobie i troszczę się o Ciebie”. Drugie śniadanie to nie tylko bomba wartości i składników odżywczych. To także jeden z ważniejszych elementów budujących więzi rodzinne w Japonii.

Zobacz także: Jak zrobić onigiri?

Redakcja poleca

REKLAMA