Przepis na pyszne i szybkie brzoskwinie w syropie: zrobisz je w kilka chwil i wykorzystasz jak dodatek do deserów albo ciast

brzoskwinie w syropie fot. Adobe Stock, Denis Aglichev
Brzoskwinie w syropie często kupujemy w formie konserwowej - przydają się do wielu pysznych deserów, np. do sernika z brzoskwiniami. Brzoskwinie w syropie warto jednak przygotować samodzielnie, kontrolując ilość dodanego cukru i dostosowując do własnych upodobań. Z naszego przepisu uzyskasz 6 litrowych słoików.
Weronika Kwaśniak / 04.08.2023 14:52
brzoskwinie w syropie fot. Adobe Stock, Denis Aglichev

Nie wiesz, co zrobić z brzoskwiń, bo masz ich tak dużo? Możesz wykorzystać je do ciast albo przygotować przetwory. W sezonie letnim przygotuj brzoskwinie w syropie na zimę, aby potem podczas mroźnych miesięcy cieszyć się zamkniętym w słoikach smakiem lata.

Jeśli masz ochotę, wzbogać przepis np. dodatkiem cynamonu albo kilkoma goździkami, które urozmaicą aromat syropu. Ilość cukru dostosuj do własnych oczekiwań - niektórzy nie lubią, gdy zalewa do brzoskwiń jest zbyt słodka.

Spis treści:

  1. Przepis na brzoskwinie w syropie
  2. Czy powinno się obierać brzoskwinie?

Przepis na brzoskwinie w syropie

Jeśli chcesz przygotować coś ciekawego z brzoskwiń, postaw na gęsty i słodki syrop, w którym zanurzysz owoce. Możesz je potem wykorzystać do udekorowania ciast czy lodowych deserów, a także jako bazę pod kompot z brzoskwiń. Ich smak możesz podkreślić cynamonem lub kilkoma goździkami.

Składniki:

  • 4 kg brzoskwiń,
  • 2 łyżki miodu,
  • 8 szklanek wody,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie umyj, poprzekrawaj na połówki, usuń pestki.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj brzoskwinie partiami na wrzątek. Sparzaj je krótko - dosłownie 30-60 sekund.
  3. Owoce przelewaj lodowatą wodą. Następnie obierz ze skórki - ze sparzonych brzoskwiń powinna łatwo schodzić. 
  4. Doprowadź 5 szklanek wody do wrzenia, wymieszaj z cukrem i miodem. 
  5. Gotuj, aż powstanie syrop. Jeśli chcesz, aby był mniej słodki, możesz również dodać do niego sok z cytryny.
  6. Do wyparzonych słoików wkładaj brzoskwinie. Zalewaj gorącym syropem do 3/4 wysokości. Mocno zakręć.
  7. Dno szerokiego garnka wyłóż ściereczką. Wstaw do niego słoiki i zalej gorącą wodą, również do 3/4 wysokości. Pasteryzuj brzoskwinie w syropie przez 15-20 minut (czas liczymy od momentu zagotowania wody).
  8. Gotowe słoiki z przetworami ustaw na ściereczce do góry dnem - pozostaw brzoskwinie w syropie do wystudzenia. Możesz także spróbować pasteryzacji w piekarniku.

brzoskwinie w syropie przepis

fot. Brzoskwinie w syropie: przepis/Adobe Stock, pilotl39

Czy powinno się obierać brzoskwinie do syropu?

Brzoskwinie w syropie możesz przygotować zarówno z brzoskwiń obranych, jak i tych ze skórką. W obu przypadkach uzyskasz fantastyczny efekt. Aby zdjąć skórkę z brzoskwini w szybki sposób, możesz sparzyć owoce gorącą wodą, a następnie od razu włożyć owoce do wody zimnej.

Obrane brzoskwinie będą dobre dla dzieci oraz osób o wrażliwym żołądku, np. z problemami wrzodowymi. W pozostałych przypadkach nie rezygnuj ze skórki - to pod nią kryją się wartości odżywcze i witaminy w dużej ilości. Dodatkowo podczas moczenia w syropie skórka może lekko odspoić się od owocu tak czy owak.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.07.2020.

Zobacz też inne pomysły na to, co zrobić z brzoskwiń:

Redakcja poleca

REKLAMA