Gujia

Gujia - indyjskie pierożki smażone w głębokim tłuszczu.
Gujia - przysmak z Indii. Są to smaczne pierożki - racuchy, smażone w głębokim tłuszczu.
/ 26.09.2016 13:54
Gujia - indyjskie pierożki smażone w głębokim tłuszczu.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka semoliny
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki letniej wody

Nadzienie:

  • ½ szklanki śmietanki 36%
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • ¼ szklanki wiórek kokosowych
  • ¼ szklanki pokrojonych migdałów lub płatków migdałowych
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki cukru

Dekoracja:

  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • oraz olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mieszamy mąkę z semoliną i olejem, stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli nie jest wystarczająco elastyczne i nie da się go łatwo formować, dodajemy więcej mąki lub wody. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Nadzienie: Śmietankę i mleko w proszku mieszamy na patelni. Następnie gotujemy na niewielkim ogniu i jednocześnie mieszamy aż zawartość patelni zacznie odchodzić od brzegów. Zdejmujemy z ognia i dodajemy migdały, wiórki kokosowe, cukier i kardamon. Odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy ciasto na ok. 20 części, które formujemy w kule i rozwałkowujemy. Powstanie okrągły placek, którego połowę smarujemy z brzegu wodą, żeby ciasto lepiej się sklejało. Do środka nakładamy nadzienie i lepimy pieroga dokładnie przyciskając brzegi. Następnie smażymy przygotowane gujia w głębokim tłuszczu na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor przewracając w miarę potrzeby na drugą stronę. Po usmażeniu odkładamy do odsączenia. Dekoracja: Gotujemy cukier i wodę aż powstanie syrop. Następnie moczymy poszczególne gujia w syropie i obsypujemy płatkami migdałowymi.

Autor: Paheli.

Redakcja poleca

REKLAMA