Jak przygotować kebab masala?

Kebab masala przygotowujemy z cebulą oraz chili.
To ostre, mielone mięso, podawane w formie podłużnych pałek. Z dodatkiem jogurtu, cytryny i chleba pita smakuje wyśmienicie!
/ 28.10.2010 11:18
Kebab masala przygotowujemy z cebulą oraz chili.

Potrzebne ci będą:

  • Pół kilo drobniutko siekanego mięsa (nie mielonego),
  • 1 duża cebula,
  • 2 posiekane, zielone chilli,
  • łyżeczka soli,
  • pół cytryny,
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju, klarowane lub zwykłe masło.

Przyprawa Kebab Masala lub wymieszane: suszone chilli ( duża szczypta), łyżka siekanego imbiru, 2 ząbki posiekanego czosnku, łyżeczka utłuczonych ziaren kolendry, szczypta kurkumy, szczypta pieprzu, łyżeczka kminu, pół łyżki maku, dwie szczypty mielonego anyżu, sól.

Zobacz także: Jak zrobić indyjskie, pikantne samosy?

Zmiksuj siekaną cebulę, sól z odrobiną wody i zrób pastę. Dodaj do niej 4 łyżki przyprawy Kebab Masala lub mieszankę przypraw. Dodaj pastę do siekanego mięsa, zmieszaj i zostaw na 30 minut.
Dodaj jajko, a następnie mieszaj masę ręką, aż stanie się lepka. Podziel masę na 12 porcji. Oblep mięsem specjalne, metalowe mieczyki do szaszłyków lub nawilżone wodą patyki do szaszłyków.
Układaj na rozgrzanym grillu lub wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, ustawionego na funkcję „grill”.

Podawaj posypane świeżą kolendrą i skropione sokiem z cytryny. Jeśli nie lubisz ostrych dań, dodaj mniej chilli. Potrawa ta będzie wydawała się mniej ostra, jeśli podasz ją z dobrze schłodzonym, gęstym jogurtem.

Polecamy: Jak zrobić ser panir?

Redakcja poleca

REKLAMA