Jak zrobić kurczaka teera?

Aromatyczny kurczak w sosie orzechowym.
Kurczak w paprykowej paście, przygotowany zgodnie z tą indyjską recepturą może doprowadzić nas do łez. Nie, nie dlatego, że jego przygotowanie jest skomplikowane, ale dlatego, że jest ostry.
/ 13.01.2011 02:52
Aromatyczny kurczak w sosie orzechowym.

Zobacz także: Porady indyjskiej mamy - gotowanie

Aby przygotować kurczaka teera potrzebne będą:

Pokrojone w kawałki 2 udka, 2 piersi, 2 ćwiartki i dwa skrzydełka kurczaka
4 łyżki kminu prażonego przez 30-40 sekund na suchej patelni
2 zielone, słodkie papryki
5-6 zielonych chili (bez nasion) – to przepis pochodzący od indyjskiej gospodyni; jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw, powinien zmniejszyć ilość chili do jednej sztuki
2 łyżki pasty z imbiru (może być też świeżo posiekany)
2 łyżki posiekanego czosnku
Garść świeżej kolendry
Łyżeczka soli (lub mniej – do smaku)
Pół łyżeczki pieprzu
Łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju
Cienki plaster masła
2 laski cynamonu
gwiazda anyżu

1. Umyj zieloną paprykę, pokrój, a następnie wrzuć do blendera i rozdrobnij. Dodaj do pasty chili i rozdrobnij.
2. Na patelni podgrzej olej i masło, a gdy to się rozpuści – dodaj czosnek, połamane laski cynamonu i anyż – smaż przez minutę
3. Dodaj pastę z papryki
4. Dodaj następnie imbir
5. Gotuj całość na małym ogniu, a gdy olej zacznie oddzielać się od pozostałych składników – pomieszaj.
6. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, mieszaj i gotuj jeszcze przez pół minuty.
7. Dodaj pokrojonego kurczaka i dokładnie zmieszaj z pastą paprykową
8. Przykryj naczynie ciężką pokrywą, aby kurczak dusił się we własnych sokach. NIE WLEWAJ WODY do środka. Mięso duś na małym ogniu, by nie przypaliło się.
9. Gdy kurczak jest miękki, zdejmujemy przykrywkę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Mięso nie powinno pływać w sosie, a jedynie być nim oblepione.
10. Kurczaka podajemy z ryżem, posypanego świeżą kolendrą.
11. Aby złagodzić ostry smak potrawy, podawaj do niej w osobnej miseczce jogurt naturalny.

Zobacz także: Porady indyjskiej mamy - mięso