Ocet czy wino?
Proces produkcji wina ryżowego i ryżowego octu jest zasadniczo ten sam proces, często więc myli się je lub utożsamia jedno z drugim. Tymczasem różnica jest dość wyraźna.
Wszystko zaczyna się od fermentacji ryżu, w której udział biorą drożdże. Dzięki nim cukier przekształca się w alkohol – tak powstaje wino ryżowe. Aby wyprodukować ocet ryżowy, trzeba pójść o krok dalej – wprowadzić bakterie, które alkohol zmienią w kwas.
Odmiany octu ryżowego
Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje: ocet biały, czarny i czerwony. Producenci octu postanowili dodatkowo urozmaicić gamę produktów wprowadzając octy smakowe. I tak dostępne są na rynku octy z posmakiem imbiru, goździków czy też owoców cytrusowych.
Biały ocet ryżowy
Bezbarwny, najbardziej przypominający w smaku zwykły ocet spirytusowy. Mimo to, jest mniej kwaśny i zdecydowanie bardziej neutralny w smaku. Używa się go najczęściej do dań słodko – kwaśnych i do marynowania warzyw.
Czarny ocet ryżowy
Charakteryzuje go ciemny kolor i wyraźny aromat. Najsłynniejszy jest czarny ocet ryżowy z Zhenjiang – najwyższej jakości produkt dojrzewa przez lata! Dobrze nadaje się do sosów i smażonych dań. Co ważne, w przeciwieństwie do octu białego nie używa się go do nadawania potrawom kwaśnego smaku.
Czerwony ocet ryżowy
Nieco jaśniejszy, niż czarny ocet, ma podobne zastosowanie – można używać go zamiast czarnego octu, wystarczy tylko dodać trochę cukru. Używa się go do sosów, a także do doprawiania makaronów oraz dań z ryb i z owoców morza.