Składniki:
- piersi z kurczaka 3 szt
- panierka panko 250 gramów
- mąka 1/2 szklanki
- 2 jajka
- sos sojowy 3 łyżki
- sok pomarańczowy 3 łyżki
- wino białe 3 łyżki
- miód łyżeczka
- cukier (łyżka)
- mirin 3 łyżki
- pieprz 1/2 łyżeczki
- sól (łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Na początek robimy sos: łączymy ze sobą sos sojowy, sok pomarańczowy, wino, cukier, miód i Mirin w małym rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy przez 6 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Piersi lekko rozpłaszczamy rozbijając. Wkładamy do sosu teriyaki na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do jednej miski dajemy mąkę, do drugiej lekko rozbełtane jajka wymieszane z pieprzem i solą, a do trzeciej panierkę panko. Blaszkę do pieczenia lub ruszt smarujemy oliwą. Piersi wyjmujemy z sosu, strzepujemy jego nadmiar i panierujemy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w panko. Piersi dajemy na blaszkę, spryskujemy oliwą w sprayu i do rozgrzanego piekarnika na 2O minut aż panierka się przyrumieni. Upieczone kroimy na kawałki, skrapiamy sosem teriyaki, podajemy z ulubiona sałatką. Oczywiście kto nie posiada składników na zrobione własnego sosu można użyć gotowego sosu teriyaki. Efekt będzie równie dobry.
Autor: Bernika
Zobacz także inne przepisy z działu: Kuchnia chińska