Placuszki z suszonego groszku

Świeży groszek cukrowy wystarczy zblanszować i można podawać go do sałatki
Placuszki z suszonego, zielonego groszku to danie, które można z powodzeniem wykonać w kuchni polskiej. Można je sobie z przyjemnością „podjadać” na drugie śniadanie lub na podwieczorek.
/ 02.11.2010 12:39
Świeży groszek cukrowy wystarczy zblanszować i można podawać go do sałatki

Wystarczy mąka z suszonego, zielonego groszku, a jeśli jej nie masz – kup mąkę z innego groszku lub suszone ziarna grochu, które następnie zmiel na miazgę w melakserze. Do melaksera wlej też olej roślinny, trochę soli i pieprzu do smaku. Powinna powstać dająca się formować, zwarta masa. Jeśli dałeś za dużo oleju – dosyp mąki. Jeśli odwrotnie – dolej oleju.

Polecamy: Naleśnikowy tort z Bombaju z curry warzywnym


Potem uformuj z masy cienkie placuszki i smaż na średnim tłuszczu, jak mielone. Placuszki można też piec w piekarniku, przykryte pod folią aluminiową (170 stopni)

Jeśli chcesz, można też nadziewać takie placki (wówczas powstaje coś w rodzaju spłaszczonej, wietnamskiej pyzy). Do nadziewania najlepiej nada się mielone mięso lub pasta warzywna.

Polecamy: Jak zrobić sos do sajgonek?

Redakcja poleca

REKLAMA