Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Ryż w kuchni chińskiej

Zobacz artykuły na temat:dania wegetariańskieryżserwowanie potrawyin i yang
Po chińsku gotowany ryż to fan - synonim posiłku, chi fan znaczy jeść, a stół do jedzenia to fanzhuo. W Chinach najpopularniejszy jest ryż długoziarnisty i jaśminowy (nieco bardziej kleisty). Tradycyjnie ryż uznaje się za danie warzywne – ma to znaczenie przy zachowaniu równowagi Yin i Yang w doborze składników.

Nieznane

Ryż biały poleruje się pozbawiając go cennej warstwy aleuronowej, a przez to większości witamin, minerałów i białek.

Produkcja i eksport 

Chiny, czołowy producent ryżu na świecie, produkuje 193 miliony ton surowca rocznie (dane z 2008 roku), ale eksportuje łącznie z Tajwanem niecały milion ton rocznie, co stanowi około 3 procent światowego eksportu. Jest to spowodowane powiększającą się populacją i wzrastającym zapotrzebowaniem wewnętrznym.

Powierzchnia upraw ryżu w Chinach zajmuje prawie 30 milionów hektarów (na całym świecie blisko 156 milionów). Najwięcej pól ryżowych znajdziemy w prowincjach położonych w dorzeczu Jangcy – Hunan, Jiang-xi, Jiang-su, Anhui, a także na południowym wybrzeżu, w prowincji Guang-xi oraz Sichuan (na granicy z Wietnamem). Duże powierzchnie upraw ryżu znajdują się na dalekiej północy, na granicy z Rosją, w prowincji Heilog-jiang.

Rodzaje ryżu

Ze względu na długość ziaren ryż dzielimy na długioziarnisty, średni i krótki.

  • Ryż naturalny czyli brązowy – to ryż poddany tylko wstępnej obróbce – młóceniu, pozbawiony łuski, ale nie polerowany. Jest najzdrowszy, mimo nieciekawej barwy. Zawiera błonnik, węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy i związki mineralne.
  • Ryż biały – ze względów estetycznych ryż naturalny poleruje się pozbawiając go cennej warstwy aleuronowej, a przez to większości witamin, minerałów i białek.
  • Ryż parboiled – odmiana ryżu białego, który aby zachować wartości odżywcze przed polerowaniem poddaje się działaniu wysokiego ciśnienia, dzięki temu związki mineralne i witaminy są wtłaczane do środka ziarna. Ma także tę zaletę, że nie przywiera do garnka podczas gotowania, tak jak ryż biały, zwyczajnie polerowany.

Gatunki: najczęściej występującymi gatunkami ryżu są oryza satvia i oryza gleberima. Z obu tych gatunków hoduje się kilka tysięcy odmian ryżu.

Produkty z ryżu

Ryż jest półproduktem do wytwarzania wina ryżowego, octu ryżowego, mąki, kremu, makaronu, klusek, deserów, nadzienia do potaw, pieczywa, ciastek i wielu innych produktów.

Ryż przygotowany na sposób chiński

Ryż gotowany na sypko

300 g ryżu namaczamy w zimnej wodzie. Kiedy woda nabierze białej barwy należy go odcedzić, i powtórnie namoczyć aż woda zbieleje. Odcedzić i odstawić w zimnej wodzie na 15-20 minut. Zagotować duży garnek wody i wlać do niej wodę z ryżem, w której się moczył. Gotować przez 10 minut – sprawdzić czy jest miękki, odcedzić. W Chinach nie soli się dodatkowo ryżu, ale jeśli boimy się że będzie za mdły, można posolić gotującą wodę przed wrzuceniem ryżu.

Ryż po kantońsku

350 g ryżu
½ puszki groszku zielonego lub ½ szklanki zielonego mrożonego groszku
2 jajka
50 g szynki
50 g drobnych krewetek
1 cebulka dymka
1 łyżka sosu sojowego
olej

Ryż ugotować na półtwardo. Krewetki ugotować i pokroić drobno. Dymkę umyć, osuszyć i pokroić. Szynkę pokroić w kosteczkę. Jajka roztrzepać energicznie widelcem, usmażyć z nich omlet na oleju. Pokroić go w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej do bardzo wysokiej temperatury i podsmażyć krewetki, groszek, szynkę mieszać drewnianym widelcem. Zdjąć z patelni, w to miejsce wrzucić ryż i podsmażyć przez 5 minut energicznie mieszając, następnie doda sos sojowy, resztę składników, posypać dymką, chwilę poddusić. Podawać na półmisku.

Śniadanie po chińsku: krem z ryżu

2 szklanki ryżu
12 szklanek wody

Ryż gotować na małym ogniu pod przykryciem, ale z małą szparą aby para mogła się ulatniać. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować przez około godzinę, godzinę i kwadrans aż do uzyskania gęstego kremu. Taką potrawę Chińczycy jedzą zazwyczaj na śniadania. Dodają do kremu smażone warzywa, mięso, rybę, sos sojowy, ostry sos chili, orzechy itp. według uznania.

Zobacz przepisy na chińskie dania z ryżem: Pędy bambusa w zielonym sosie, Shi-take po chińsku, Ryż z grzybami shi-take i porami, Ryż osiem smaków (na słodko), Ryż z bambusem, Smażony ryż.


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 1
dodano: 14:34 2010-03-14 przez: ~Roma GIRO, Lisboa (77.236.*.*)
MOTTO: RYŻ, to oczywistość !! __PODPOWIEDŹ: RYŻ.1. WIKIPEDIA: Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu
Zamów darmowy newsletter