Sushi z pieczoną rybą – jak piec jaką rybę

Uramaki sushi
Dobra ryba to podstawa dobrego sushi. Aby smak japońskiej potrawy zniewolił waszych gości, musicie zadbać o jakość składników. A świeża ryba to klucz do kuchennego sukcesu. Jak wybrać odpowiednią rybę? Mrożoną czy świeżą? No i jak przygotować mięso, aby zasmakowało najbardziej wybrednym gustom? Oto krótki przewodnik dla fanów rybiego mięsa.
/ 10.09.2012 14:08
Uramaki sushi

Sushi to surowa ryba. Tak większość z nas postrzega japońskie danie. Tak naprawdę, surowa ryba to sashimi, podawana jako osobne danie, sushi zaś oznacza styl podawania różnych dodatków
w postaci rolek z odpowiednio przygotowanym ryżem. Nie zmienia to faktu, że ryba jest najważniejszym składnikiem sushi. Zadbajmy zatem o najlepszą jakość mięsa. Warto pamiętać, że nie zawsze najwyższa cena gwarantuje smak i świeżość. Najlepiej znaleźć pewne źródło, gdzie kupimy nasze mięso. Jeżeli jedynym miejsce, gdzie robicie zakupy, jest supermarket, upewnijcie się, że mięso było przechowywane w odpowiednich warunkach. Jest to szalenie ważne, ponieważ w procesie przygotowywania potrawy mięso nie jest poddawane obróbce cieplnej i nieświeża ryba może spowodować problemy zdrowotne.

Zobacz także: Jaką rybę wybrać do sushi?

Podobnie jest z rybami mrożonymi. Producenci zapewniają, że mrożonki są pierwszej świeżości. Trudno jednak mieć pewność co do takich zapewnień. Jeżeli cenicie sobie nie tylko smak potraw, ale również ich jakość, postarajcie się o świeże ryby. W ten sposób zapewnicie sobie i swoim gościom najlepsze możliwe smaki. Sprzedawcy powinni udzielić wam informacji o świeżości ryby. Najlepiej zatem wybrać się do hurtowni rybnej albo bezpośrednio do producenta. Tam dostaniecie świeży produkt z pierwszej ręki i z gwarancją świeżości.

A jak sprawdzić czy nasza rybka jest świeża? Pamiętajcie – zapach i wygląd powiedzą Wam wszystko. Ryba powinna być bezzapachowa, wilgotna, mieć piękne, świecące łuski i błyszczące oczy. Jeśli mięso nie zachęca zapachem, a do tego odpycha wyglądem, nie decydujmy się na zakup. Lepiej powstrzymać się od kupna, niż potem cierpieć z powodu niestrawności.

Jednak sushi nie zawsze musi oznaczać dania z surową rybą. Sushi masterzy bardzo często dodają smażone, wędzone bądź grillowane kawałki ryby. Wielu amatorów japońskiego dania, którzy nie akceptują surowego mięsa, sięga właśnie po sushi z dodatkiem odpowiednio przyrządzonej ryby. Jeżeli chcemy przyrządzić pieczone mięso, warto przed włożeniem ryby do piekarnika nasmarować ją przyprawami (w zależności od upodobań), a następnie upiec w folii do miękkości. Możecie również zamarynować mięso w sosie sojowym, teriyaki, lub po prostu użyć przed pieczeniem odrobinę majonezu. Wszystko zależy od Waszej inwencji i ulubionych smaków.

Polecamy: Rodzaje sushi - galeria

Redakcja poleca

REKLAMA