Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki drożdży instant
- sól morska
- szczypta cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1, 5 łyżki oliwy
- letnia woda ( na wyczucie)
Farsz :
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pomidor
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- papryka ostra
- sól i pieprz
- ketchup do posmarowania ciasta
Zobacz także: Letnia wersja pstrąga
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę mieszamy z drożdżami, jogurtem i oliwą. Doprawiamy solą i cukrem. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając po troszeczku letnią wodę ( na wyczucie) tak aby ciasto nie było lejące ani za suche. To mniej więcej 1/3 małej szklanki Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Dzielimy na 5 części i formujemy z nich owalne placki. Każdy placek smarujemy ketchupem i odstawiamy na 10 minut. Po czasie nakładamy wzdłuż farsz i łączymy końcówki tworząc kształt łódeczki. końce dosyć mocno ściskamy, aby się nam ciasto nie otworzyło w trakcie pieczenia. Zapiekamy w 200 C około 20 minut.
Farsz: Cebulę, paprykę i pomidora kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju roślinnym. Dodajemy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką ostrą i czosnkiem granulowanym. Całość mieszamy.
Autor: superbaba4
Zobacz także: Przystawki w kuchni tureckiej.