Tureckie chlebki z mięsnym farszem

Tureckie chlebki z mięsnym farszem.
Kuchnia turecka słynie z chlebków podawanych do głównych dań. Wypróbuj przepis na świetne pieczywo z mięsnym farszem.
/ 23.05.2012 11:26
Tureckie chlebki z mięsnym farszem.

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • sól morska
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1, 5 łyżki oliwy
  • letnia woda ( na wyczucie)

Farsz :

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • papryka ostra
  • sól i pieprz
  • ketchup do posmarowania ciasta

Zobacz także: Letnia wersja pstrąga

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę mieszamy z drożdżami, jogurtem i oliwą. Doprawiamy solą i cukrem. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając po troszeczku letnią wodę ( na wyczucie) tak aby ciasto nie było lejące ani za suche. To mniej więcej 1/3 małej szklanki Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Dzielimy na 5 części i formujemy z nich owalne placki. Każdy placek smarujemy ketchupem i odstawiamy na 10 minut. Po czasie nakładamy wzdłuż farsz i łączymy końcówki tworząc kształt łódeczki. końce dosyć mocno ściskamy, aby się nam ciasto nie otworzyło w trakcie pieczenia. Zapiekamy w 200 C około 20 minut.

Farsz: Cebulę, paprykę i pomidora kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju roślinnym. Dodajemy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką ostrą i czosnkiem granulowanym. Całość mieszamy.

Autor: superbaba4

Zobacz także: Przystawki w kuchni tureckiej.

Redakcja poleca

REKLAMA