Wariacje na temat sushi

Sushi fot. Fotolia
Nie każdemu smakuje "tradycyjne" sushi. To, jaką wersję sushi spotkamy w danym kraju, niejednokrotnie zależy od... samego mistrza kuchni.
/ 10.09.2012 13:51
Sushi fot. Fotolia

Sushi znane jest ze swojego niezwykłego smaku i oryginalnych składników. Jednak to, co smakuje Japończykom, nie zawsze przypadnie do gustu innych nacjom. Dlatego właśnie sushi masterzy na całym świecie modyfikują skład rolek sushi, tak aby znalazły swoich fanów, przyzwyczajonych do narodowych smaków.

Zobacz także: Deser niczym sushi

Inside-out rolls, nazywane odwróconym sushi, to jedna z najbardziej popularnych wariacji na temat japońskiego dania. Nazywane są również kalifornijskimi rolkami (California Rolls), ponieważ to właśnie w Kalifornii stworzono ten rodzaj sushi. Takie rolki są szalenie atrakcyjne, ponieważ ryż znajduje się na zewnątrz nori. Taka rolka jest jednak trudna do wykonania, ponieważ ryz musi odpowiednio przylegać do błyszczącej powierzchni nori. W przeciwnym razie ryż odpadnie i rolka nie będzie nadawała się do spożycia.

Kalifornijskie sushi znane jest również z dodatków, które często znajdują się w japońskim przysmaku. Są to paluszki krabowe, krewetki, majonez i owoce, m.in. awokado czy banan. Łatwość kombinacji, z jakimi możemy spotkać się w sushi barze i dostępność tego dania spowodowały, że sushi szybko zaczęto nazywać fast-foodem. Oczywiście, o wiele zdrowszym niż tradycyjne dania z tego gatunku. Dlatego szybko znalazło swoich fanów nie tylko w Azji, ale również w Stanach Zjednoczonych i Europie.

Początkowo jednak zachodni smakosze mieli problem z zaakceptowaniem nie tyle smaku, co charakteru przygotowania dania. Większości smakoszy trudno było zaakceptować surową rybę. Dopiero z czasem wizerunek sushi wśród zachodnich smakoszy zdecydowanie się ocieplił.

Polecamy: KASZI - czyli sushi po polsku

Redakcja poleca

REKLAMA